Kvinnliga ledare

När man läser historieböcker i dag kan man slås av att det främst är manliga ledare som nämns. Det verkar som att flera kvinnliga ledare faktiskt har glömts bort eller helt enkelt struntats i. Här i artikeln kommer vi dock att ta upp några mycket kända kvinnliga ledare.

Margaret Thatcher

Denna kvinna är kanske den mest kända ledaren Storbritannien har haft. År 1979 tog hon makten och sedan hade hon samma post i hela elva, stabila år. Det finns faktiskt ingen som har haft samma post lika länge. Hon ledde landet med järnhand och vägrade kompromissa. Thatcher ville sänka skatterna, ge fackföreningar mindre inflytande och en hel del annat. Hon fick bara starkare och starkare stöd, fram till dess att ett missförstånd inom hennes parti tvingande henne att avgå år 1990.

Sirimavo Bandaranaike

Sirimavo var premiärminister på Sri Lanka under flera perioder. Hon var buddhist och efterträdde sin make som ledare i Sri Lanka Freedom Party. Maken hade mördats, mest troligt på grund av sina politiska åsikter, men Sirimavo tvekade inte att ta över. Det var bara ett år därefter som hon blev premiärminister, dessutom landets första kvinnliga. Hon regerade i flera omgångar och den sista var från 1990 till hennes död år 2000.

Benazir Bhutto

Även Benazir lyckades bli premiärminister, dock i Pakistan. Hon tog över posten år 1988 och blev då den allra första kvinnliga premiärministern i ett huvudsakligen muslimskt land. Hon ledde landet i två omgångar och hade antagligen lett det flera gånger om hon inte dödats år 2007 under ett valmöte, då militanta islamister tog sig in i lokalerna.

Angela Merkel

Merkel är kanske en av de mäktigaste kvinnorna i dag, och år 2011 valde tidningen Forbes att utse henne till världens näst mäktigaste människa. Hon är förbundskansler i Tyskland och hon är även den första kvinnan som har den här posten. Många menar att Merkel troligen är den enda egentliga ledaren av Europa och det här visar på hur pass stort stöd hon har. Innan hon tillträdde sin post var hon forskare inom kemi och hon har också en doktorsexamen inom det området. Merkel har lett Tyskland sedan år 2005 och det är en relativt lång tid som ledare. Hon har sin bakgrund i Östtyskland men detta är något som många väljare tycks bortse ifrån, eftersom hon röstats tillbaka flera år i sträck.

Kvinnliga ledare i dag

Man kan inte bortse från att det inte var speciellt enkelt att vara kvinnlig ledare förr i tiden. Kvinnan skulle, sett till kulturen, vara underordnad mannen och det var nytt för många när en kvinna plötsligt började leda föreningar och länder. I dag är det inte alls lika ovanligt att se kvinnliga ledare. Det är, speciellt i Sverige, rent av vanligt att se kvinnliga chefer, politiska ledare och liknande. Man bör dock inte glömma bort att många också är emot kvinnorna i ledarpositioner. Många menar att en kvinna inte hör hemma där, men i dag finns det jämlikhetsorganisationer som kämpar för att få bort och minska den här typen av resonemang.