Kvinnor som låtsas vara män

För några år sedan var det inte alls självklart att en kvinna skulle skriva böcker, vara med i filmer eller ha vissa yrken. Många kvinnor ville dock göra dessa saker, eller så var de helt enkelt tvungna för att kunna försörja sig, och då fick de helt enkelt klä ut sig och låtsas vara män. I den här artikeln ger vi exempel på några kvinnor som valt att gå den vägen och lyckats med det.

Elisa Bernerström

Elisa Bernerström var en svensk kvinna som klädde ut sig till man för att kunna vara med som soldat och slåss i det finska kriget mellan Ryssland och Sverige mellan år 1808-1809. Bernerströms man var i själva verket också soldat i Stockholm och Elisa valde att klä ut sig så att hon kunde vara med sin man, även om det betydde att hon var tvungen att gå med i armén. Hon blev slutligen upptäckt men fick trots allt belöning för sitt mod under kriget.

Malinda Blalock

En annan kvinna som också var med och krigade som soldat var Malinda Blalock. Det här var dock i det Amerikanska inbördeskriget. Precis som i fallet Bernerström var också Blalocks man med i armén och därför valde Malinda att göra honom sällskap och hjälpa till i kriget. Hon kallade sig då för Samuel Blalock. Både Malinda och hennes man övergav dock senare armén och krigade för unionen istället.

Kathrine Switzer

Under år 1967 ville Switzer vara med och springa Boston Maraton. Det var dock inte så lätt eftersom kvinnor helt enkelt inte fick vara med. Hon klädde dock ut sig till man och kallade sig för K. V. Switzer. Bara några år efter det togs förbudet bort, och kvinnor kunde vara med. År 1974 vann hon New York City Maraton.

J.K. Rowling

En av de kanske allra kändaste författarna just nu, J.K. Rowling, har faktiskt också låtsats vara man. Hon använde helt enkelt sina initialer istället för sitt fulla namn för att det inte skulle vara allt för uppenbart att det hade varit en kvinna som skrivit böckerna. Mestadels var det på grund av att publicisten främst ville att böckerna J.K. Rowling skrev skulle rikta sig till unga män, och tanken var då att en manlig författare skulle locka dem mer.

Den kvinnliga påven Johanna

Man ska heller inte glömma den historia som finns om en kvinnlig påve. Historien har inte bekräftats men den har berättats i flera hundra år. Det handlar om att en kvinna vid namn Johanna ska ha klätt ut sig till man och levt som en man, och slutligen blivit påve. Historien förtäljer inte om Johanna blev avslöjad eller inte. Till saken hör att en kvinna inte kan bli påve. Enligt den katolska trosläran är det nämligen bara män som kan få den positionen. Om en kvinna skulle ha lyckats lura församlingen och ett helt rike, är det emellertid ganska fantastiskt.

Klä ut sig till man i dag

Än i dag kan man som kvinna ibland känna sig lite underlägsen. Det är dock inte lika vanligt att en kvinna klär ut sig till man för att söka arbeten eller liknande.