Uppmana

Attacker mot afrikanska migranter i Libyen

[IPS/Al Jazeera] - Samtidigt som många länder hämtar hem sina medborgare från Libyen är afrikanska migrantarbetare svårt utsätta eftersom de blivit måltavlor för attacker från regeringskritiska demonstranter.
Detta eftersom de kopplas samman med de utländska legosoldater som hyrts in av den libyske ledaren Muammar Gaddafi.

Dussintals arbetare från Afrika söder om Sahara befaras ha dödats och hundratals håller sig gömda i rädsla för att bli angripna av regeringskritiska demonstranter som enligt vittnesuppgifter jagar "svarta afrikanska legosoldater".

Cirka 90 kenyaner och 64 medborgare från södra Sudan, Uganda, Zimbabwe, Lesotho, Zambia, Rwanda, Sydafrika, Tanzania, Kongo-Kinshasa, Sierra Leone och Burundi landade i Nairobi på måndagen enligt officiella uppgifter.

"Vi angreps av lokalbefolkningen som sa att vi var legosoldater som var ute efter att döda människor. Låt oss säga så här: De ville inte se oss där. Vårt läger brändes ner och vi fick hjälp av den kenyanska ambassaden och vårt företag med att komma till flygplatsen," sa Julius Kiluu, 60-årig byggarbetsledare, i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Enligt människorättsorganisationer är tusentals migrantarbetare kvar i läger och i privata hem och skyddas av kollegor eftersom deras regeringar misslyckas med att evakuera dem från kaoset.

"Varför är ingen oroad över den svåra situationen för migranter från Afrika söder om Sahara som befinner sig i Libyen? Som offer för rasism och hänsynslös exploatering är det de som är de mest sårbara bland migranterna i Libyen, och deras hemländer hjälper dem inte," skriver Hein de Haas, vid International Migration Institute i Oxford, i sin blogg.

Seidou Boubaker Jallou, malisk medborgare, sa i en intervju med nyhetskanalen Al Jazeera att han flydde från Libyen efter attacker mot migranter. -Det är allra farligast för utlänningar som oss eftersom Gaddafi anlitat soldater från Tchad och Niger som rapporteras ha dödat araber.

Hundratals migranter från fattiga länder i Afrika som utnyttjas som billig arbetskraft inom Libyens oljeindustri har också drabbats av våldet. En del som har skadats i våldsamheter har inte vågat söka vård i rädsla för att dödas.

Saad Jabbar, vid centret för Nordafrikastudier vid universitetet i Cambridge, bekräftar att afrikanska migranter blivit måltavlor.

-De kommer att dödas på grund av sin hudfärg, det kommer att bli massakrer i Libyen. Det finns så mycket vrede riktad mot legosoldaterna.

Cirka 1,5 miljoner migranter från Afrika söder om Sahara har lågavlönade arbeten i Libyen och finns inom oljeindustrin, bygg-, jordbruks- och tjänstesektorerna.

Människorättsorganisationer uppger att en del demonstranter som är motståndare till Gaddafi felaktigt förknippat de afrikanska migrantarbetarna med den libyska regimen.

"Afrikanska migranter sammankopplas med våldet och vi kan därför befara det värsta när det gäller det våldsamma bakslag som kan följa, i synnerhet om Gaddafi tvingas bort från makten," skriver Hein de Haas.

-Det är angeläget att agera för att göra någonting åt det nu, annars kanske vi står inför ett folkmord, säger Saad Jabbar.

*Artikeln publiceras i samarbete med Al .

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X