Uppmana

USA: Ilska efter inskränkning av fackliga rättigheter

[IPS] - En kuppartad omröstning ledde till att ett omstritt lagförslag - som begränsar de fackliga rättigheterna för statligt anställda - antogs i delstatsparlamentet i Wisconsin i förra veckan.

Demonstranterna väntar nu på att Högsta domstolen ska pröva lagenligheten av parlamentets omröstning. Trots att den nya lagen nu antagits är de fast beslutna att fortsätta att protestera.

-Jag skäms för min delstat som genom historien kännetecknats av progressiv politik. Jag är inte stolt över omröstningen, men vi kommer att segra. Folk är rasande, säger Paul Klein från staden Stevens Point i Wisconsin.

Republikanerna vann slaget den 9 mars - men riskerar att ha väckt Demokraternas ilska. Kampen har gällt den republikanske guvernören Scott Walkers lagförslag om en kraftigt begränsad förhandlingsrätt för offentliganställdas fackförbund, som ett led i arbetet med att få ordning på ekonomin. Walker vill spara pengar genom att inskränka förhandlingsrätten.

Demokraternas ledamöter i delstatssenaten flydde delstaten för två veckor sedan i ett försök att hindra Republikanerna att driva igenom förslaget. Ilskan var stor när lagförslaget ändå godkändes med hjälp av diverse lagtekniska finesser.

Utanför parlamentsbyggnaden uttryckte demonstranterna ilska och frustration över Republikanernas manöver genom att ropa: "skäms" och "lögnare".

-Det här är verkligt ful politik. Omröstningen visar att Walker inte är ute efter att spara pengar utan efter att bekämpa fackföreningarna, säger Ben Kaker, en lärare från delstatshuvudstaden Madison, till IPS.

-Det som hände är en parodi på demokratin. Jag är nästan mållös, säger Don Smith, som är medlem i en fackförening i Madison.

Demokrater och demonstranter ifrågasätter lagligheten i förfarandet. Ledamöterna i delstatsparlamentet informerades om omröstningen mindre än två timmar innan mötet trots att det enligt bestämmelserna krävs att ledamöterna och allmänheten meddelas 24 timmar innan utsatt tid.

-Jag är fruktansvärt upprörd, säger Leah Thomas, ytterligare en demonstrant från Madison.

Hon säger att andra delstater, där liknande lagförslag presenterats, följer utvecklingen i Wisconsin med stort intresse.

-Om Wisconsin får stå som exempel är vi verkligen illa ute, säger hon, till IPS.

Enligt demonstranterna var parlamentsbyggnaden i Madison från början öppen för allmänheten, men på senare tid har tillgängligheten begränsats.

-Jag var där under omröstningen. Polisen tvingade ut oss från entrén trots att mötena är offenliga. Det är vidrigt, säger Tim Wersland som är fackligt aktiv inom järnindustrin.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X