Uppmana

Miljoner hembiträden lever under slavliknande förhållanden

[IPS] - Närmare tre miljoner hembiträden i arabvärlden tvingas leva under förhållanden kännetecknade av obefintliga rättigheter och usla löner. Men deras lidande blir sällan uppmärksammat.
De kan utsättas för alla möjliga former av övergrepp - inlåsning och våldtäkter, men de blir sällan uppmärksammade i medierna. En av orsakerna kan vara att övergreppen sker bortom offentligheten, i privata miljöer.

Ett hembiträde från Indonesien som IPS talar med i Jordanien berättar att det finns hundratals indonesiska kvinnor vid landets ambassad som har flytt från sina arbetsgivare.

-Jag flydde också efter att ha blivit illa behandlad. Nu vill jag hem till Indonesien, men ambassaden har inga pengar till flygbiljetter, säger kvinnan, som inte vill bli citerad med namn.

Enligt en undersökning som gjorts av den saudiska tidskriften Sayidaty finns det fler än tre miljoner hembiträden i arabvärlden som tvingas leva under slavliknande förhållanden. Bristen på lagar som reglerar förhållandena mellan hembiträdena och deras arbetsgivare i länder som Kuwait, Bahrain, Saudiarabien och Libanon har skapat en situation där missförhållandena kan frodas.

-Vi fick inte sova vare sig på dagarna eller nätterna. Så fort bebisen skrek tvingades vi gå upp, berättar Potri, ett filippinskt hembiträde som arbetat i Jordanien.

Hembiträdet Joan berättar att hennes lön på motsvarande 700 kronor togs tillbaka av arbetsgivaren - för att täcka hennes matkostnader.

-Det innebar i praktiken att vi fick arbeta gratis, säger hon.

Innan 19-åriga Dima lämnade sitt hem på Madagaskar fick hon höra om hur bra hennes arbetsgivare i Libanon skulle behandla henne, och hur mycket pengar hon skulle kunna tjäna som hembiträde där. Men det dröjde bara några timmar efter ankomsten innan hon fick erfara en annan verklighet.

-Den manlige arbetsgivaren hämtade upp mig på flygplatsen och när vi kom hem bad han mig att ta ett bad. Men medan jag låg i badet kom han in och våldtog mig, berättar hon för IPS.

En tid senare blev det ändå värre då hennes arbetsgivare band fast Dima och genomförde en gruppvåldtäkt på henne tillsammans med två av sina vänner.

Efter en månadslång mardröm lyckades Dima fly.

-Medan familjen var på väg in i sin bil bara sprang jag. Jag stod inte ut med att leva på det sättet.

Finanskrisen har fått många afrikanska och sydostasiatiska familjer att börja se sig om efter nya möjligheter att tjäna pengar – och det finns ofta rekryteringsagenter som står beredda att locka med löften om ett bra liv som hembiträde utomlands. Behoven av hembiträden har ökat i arabvärlden i takt med att allt fler inhemska kvinnor kunnat ta sig ut på arbetsmarknaden.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X