Uppmana

Svagare dollar drabbar burmesiska flyktingar

[IPS/UPPMANA] - Arbetet för att kunna ta emot en ny våg av burmesiska flyktingar som snart kan komma att strömma över gränsen till Thailand är inte det enda som upptar den brittiska biståndsarbetaren Sally Thompsons tid. Varje dag tvingas hon dessutom följa hur dollarkursen försvagas.
-Vi bevakar valutapriserna hela tiden och tvingas oavbrutet anpassa vår budget, säger Thompson från sitt kontor som är beläget i Bangkoks livliga finansdistrikt.

Hon och hennes kollegor vid hjälporganisationen Thai-Burma Border Consortium, TBBC, försöker just nu hantera det faktum att den thailändska valutan bath på bara några dagar stigit i värde med tio procent gentemot dollarn.

För biståndsorganisationer som TBBC, vars bidrag är dollarbaserade, innebär en starkare lokal valuta stora budgetnedskärningar. Organisationens årsbudget för 2011 ligger på 40 miljoner dollar, och en nedgång från 30 till 29 bath per dollar kan leda till att organisationen går miste om 14 miljoner bath. Det motsvarar nästan en miljon kilo ris.

TBBC har under de senaste 25 åren bedrivit hjälparbete för burmesiska flyktingar, och för närvarande talar inget för att dollarn under året ska börja stiga i värde gentemot bathen igen.

Även många mindre organisationer som bedriver humanitärt arbete längs gränsen mellan Thailand och Burma står inför samma problem.

Gränsområdet bebos av över en halv miljon burmesiska flyktingar som har flytt undan förtrycket i hemlandet, eller som tvingats bort från de strider som sedan länge rasat mellan armén och separatister. De allra flesta av dessa flyktingar lever på den burmesiska sidan av gränsen mot Thailand.

Sedan förra året har utländska valutaspekulanter fått upp ögonen för den thailändska marknaden, men det snabba kapitalflödet i landet har alltså fått omedelbara effekter för de humanitära organisationer som är verksamma i landet.

Den försvagade dollarkursen har även fått efterverkningar i andra delar av Asien där FN:s livsmedelsprogram WFP delar ut matbistånd.

-WFP köper in den mesta av maten med amerikanska dollar, så alla minskningar av dess värde kommer troligen att påverka vår förmåga att dela ut mat till världens hungrande, säger Marcus Prior, WFP:s språkrör i Asien, till IPS.

För TBBC, som för närvarande bedriver hjälparbete för närmare 145 000 flyktingar längs den två hundra mil långa gränsen mellan Thailand och Burma kommer det minskande dollarvärdet vid en redan kritisk tidpunkt. Organisationen förväntar sig nämligen en ökad tillströmning av burmesiska flyktingar. Detta eftersom tiotusentals civila tvingats på flykt sedan nya strider mellan burmesiska regeringstrupper och karenfolkets gerillarörelse blossat upp i gränsområdena.

-Den kommer att fortsätta vara instabilt längs gränsen. Vi förväntar oss att fler kommer att anlända på grund av den osäkra politiska situationen, säger Sally Thompson.

Den bedömningen delas av burmesiska aktivister i den thailändska gränsstaden Mae Sot. Även där har flera organisationer drabbats av den försvagade dollarkursen.

-Vi har tvingats skära ned på alla program med fokus på demokrati och resursmobilisering som hålls för människor från Burma, berättar Naing Aung, generalsekreterare för Forum för Demokrati i Burma, FDB, en koalition av burmesiska politiska flyktingar.

Inför förra året budgeterade FDB med att varje dollar skulle ge närmare 35 baht. Men i slutet av förra året var dollarn enbart värderad till 29 baht.

-Nästan 20 procent av vår budget påverkades, säger Naing Aung.

Enligt Debbie Stothard vid den regionala människorättsorganisationen Altsean började problemen i samband med den globala finanskrisen, och har sedan dess förvärrats.

Det tycks dock inte som att de stora biståndsgivande länderna är beredda att justera sina anslag.

-Vi ger lika mycket som tidigare för arbetet vid gränsen mellan Thailand och Burma, säger en diplomat från ett givarland till IPS.

-Det pågår inga politiska samtal om att förändra detta på grund av finanskrisen, säger diplomaten, som inte vill bli citerad med namn.

 

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X