Uppmana

Bush ställde in besök i Schweiz av rädsla för att gripas

[IPS/UPPMANA] - USA:s förre president George W. Bush må ha försvunnit från världspolitiken, men de brott som hans administration anklagas för att ha begått är inte glömda. Åtminstone inte utomlands. I veckan ställde Bush in ett planerat besök i Schweiz, av fruktan för att bli gripen och anklagad för tortyr.
På måndagen presenterade New York-baserade Centret för konstitutionella rättigheter, CCR, ett dokument som innehåller grunderna för en stämningsansökan mot Bush för tortyr och överträdelser av konventionen mot tortyr, som USA har undertecknat.

Stämningsansökan har arbetats fram i samarbete mellan CCR och 60 andra människorättsorganisationer, och presenterades samtidigt som det gått exakt nio år sedan Bush meddelade att så kallade "fientligt stridande" inte skulle åtnjuta de grundläggande rättigheter som finns fastslagna i Genèvekonventionen.

Två personer som utsatts för tortyr fanns på måndagen på plats i Genève i syfte att lämna in en stämningsansökan mot den tidigare presidenten, som enligt planerna skulle anlända till Schweiz för att hålla ett tal på lördagen.

Enligt schweizisk lag måste en person som anmäls för tortyr finnas i landet innan en utredning kan inledas. Människorättsgrupper menade därför att Bushs besök i landet var ett utmärkt tillfälle för att visa att ingen står över lagarna, inte ens en före detta president.

Till sist kom dock beskedet att Bush istället beslutat sig för att ställa in sitt besök i Schweiz.

Katherine Gallagher, jurist vid CCR och vice ordförande för människorättsorganisationen FIDH, säger att Bush har erkänt att han godkänt att fångar som fanns i amerikansk fångenskap utsattes för tortyr.

I en intervju med Matt Lauer på tv-kanalen MSNBC sade Bush i november förra året att så skendränkning, så kallad waterboarding, "är legalt" eftersom jurister gett besked om att så är fallet. På frågan om han skulle ta samma beslut i dag som han gjorde då svarade Bush "o ja, det skulle jag".

Förutom stämningsansökan från CCR, är även två andra utredningar på gång i Spanien, riktade mot dem inom Bushadministrationen som utformade tortyrmanualer och skapade det juridiska ramverket runt besluten.

Medan jurister i olika delar av världen arbetar vidare med frågan har den nya administrationen i Vita huset förblivit tysta. Vare sig president Barack Obama eller någon annan representant har hittills uttalat ett enda ord till stöd för dem som arbetar för att häva straffriheten för deras företrädare.

Både Amnesty International och Human Rights Watch har uppmanat den amerikanska administrationen att noggrant utreda de anklagelser som riktats mot den förre presidenten och se till att ingen straffrihet får råda.

-Vi uppmanar USA att åtminstone utreda huruvida ett åtal skulle vara möjligt. Det finns ingen anledning till att amerikanska domstolar inte skulle kunna inleda en utredning, även om det enbart är baserat på vad Bush redan har erkänt offentligt, säger Laura Pitter, språkrör vid Human Rights Watch till IPS.

I december förra året visade dokument som offentliggjorts av Wikileaks att Obamaadministrationen bakom den tysta fasaden korresponderat intensivt med spanska företrädare i syfte att motverka utredningarna.

-Detta är en mycket stor besvikelse med tanke på att det kommer från en president som varit professor i författningsrätt, säger Katherine Gallagher vid CCR.

Gavin Sullivan, vid Europeiska centret för konstitutionella och mänskliga rättigheter, ECCHR, menar dock att det finns all anledning att arbeta vidare för att få Bush åtalad.

-Bush är en torterare och förtjänar att bli ihågkommer som en sådan. Han bär det högsta ansvaret för att ha godkänt tortyr av tusentals individer på platser som Guantánamo och i CIA:s hemliga "svarta hål" i olika delar av världen. Eftersom alla stater är förpliktigade att åtala sådana torterare så har Bush alla skäl att vara orolig, säger Gavin Sullivan.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X