Uppmana

Hemliga dokument bränns av egyptisk säkerhetspolis

[IPS] - Den fruktade säkerhetspolisen och underrättelsetjänsten som skyddade den förre presidenten Hosni Mubarak och hans regim – genom att gripa, tortera och till och med döda motståndare – bränner nu hemliga dokument för att dölja brott, uppger egyptiska demonstranter.

Nu reses krav på att säkerhetspolisen avskaffas och att ansvariga ställs inför rätta för människorättsbrott.

Hundratals demonstranter omringade på lördagen säpohögkvarteret Amn Al-Dawla, som ligger 30 kilometer söder om Kairo, i ett försök att rädda dokument undan förstörelse.

Demonstranterna ropade slagord för rättvisa och upprättelse för det våld som riktats mot dem, samtidigt som högar av dokument brann och stridsvagnar och pansarfordon spärrade av området kring högkvarteret.

Några demonstranter lyckades rädda dokument undan förstörelsen – papper som kan innehålla information om hur säkerhetspolisen de senaste 30 åren verkat under total straffrihet under Mubarak-regimen.

Liknande protester utbröt i staden Alexandria och i provinsen Sharkia nordost om Kairo. Efter meddelanden om att säkerhetspolisen förstört dokument och satt eld på hemligstämplade handlingar krävde demonstranter att säkerhetspolisen skulle upplösas.

Tusentals egyptier har blivit kidnappade och torterade av säkerhetspolisen under Hosni Mubaraks regim. Säkerhetspolisen, vars totala storlek och budget hållits hemlig, sägs ha format framtiden för de flesta yrkesverksamma i landet.

Inga regeringsutnämningar har skett utan säkerhetspolisens godkännande. Politiska aktivister har inte tillåtits att resa utomlands. Unga officerer har övervakats som en försäkran av deras lojalitet gentemot Mubarak. Spioner har funnits överallt, även i köpcentrum och vid idrottsklubbar, för att kartlägga den allmänna opinionen.

Sayed Al-Gazzar, som arbetar som högstadielärare, berättar hur hans bror Khaled greps av säkerhetspolisen för att han inte kunde visa upp några id-handlingar. Han var borta i tre dagar.

-Han fick stora psykiska problem på grund av den svåra tortyr som han fick utstå. Under ett år gick vi från den ena läkaren till den andra för att söka hjälp, men han dog ett år senare. Han lämnade efter sig tre barn och fru utan inkomster, säger Al-Gazzar till IPS.

På Facebook och Twitter uppmanar egyptier varandra att omringa fler av säkerhetspolisens kanslier för att se till att viktiga dokument inte förstörs.

25 januari-revolutionen (det var 25 januari som den första stora protesten ägde rum i Egypten), en löst sammansatt grupp av unga ledare för upproret som ledde till att president Hosni Mubarak avsattes 11 februari och parlamentet upplöstes några dagar senare, har hotat med ockupationer om inte den egyptiska armén gör sig av med säkerhetspolisen, eller ser till att skydda dokument som kan bevisa människorättsbrott.

"Vi begär att säkerhetspolisen avlägsnas. Vi kommer att fortsätta med ökade påtryckningar och uppmana egyptier att demonstrera till dess att säkerhetspolisen avskaffats," skriver 25 januari-revolutionen i ett meddelande till IPS.

Ytterligare protester vid säkerhetspolisens kanslier skulle kunna leda till förnyat våld eftersom säkerhetspolisen är välbeväpnad och tidigare inte tvekat att skjuta mot demonstranter.

Egyptens nye premiärminister, Essam Sharaf, har ställt sig positiv till att avskaffa säkerhetspolisen och ställa ansvariga till svars för människorättsbrott. Landets inrikesminister, Mahmoud Wagdy, har dock motsatt sig detta och föredrar istället en "omstrukturering".

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X