Uppmana

Buddhastatyerna i Bamiyan återställs inte

[IPS] - De 1 500 år gamla buddhastatyerna i Bamyian som sprängdes av talibanerna 2001 kommer inte att byggas upp igen. Det meddelade nyligen FN-organet Unesco. Men beslutet möter hård kritik från lokalbefolkningen i Afghanistan.
Unescos besked kom på torsdagen i förra veckan och togs trots att vissa experter menar att det skulle vara möjligt att rekonstruera de stora stenstatyerna. Beslutet togs efter ett två dagar långt möte i Paris mellan experter, biståndsgivare och afghanska regeringsföreträdare.

Expertgruppen var inte enig om huruvida det skulle gå att rädda statyerna igen, men Unescos besked till den afghanska regeringen blev trots det att man inte kommer att ge stöd till en rekonstruktion.

Att återställa de kolossala statyerna, som var 55 respektive 38 meter höga, skulle enligt beräkningar kosta mellan åtta och tolv miljoner dollar. Men ett av problemen är att bara hälften av ursprungsmaterialet till statyerna går att återanvända.

-Vi anser att en återuppbyggnad huvudsakligen skulle bli fejkad på grund av bristen på originalmaterial, sade Francesco Bandarin, chef vid Unesco, vid en presskonferens i New York.

Bandarin menar att allmänheten inte har något intresse av att beskåda oäkta statyer - utan att det är viktigare att folk får se sanningen.

-Dessa statyer har förstörts, och hur mycket vi än sörjer detta så är det ett historiskt faktum, tillade han.

Buddhastatyerna i Bamyian förstördes år 2001 i samband med att talibanregimen genomförde en kampanj för att rensa Afghanistan från förislamiska monument.

En stor del av statyerna smulades sönder vid sprängningen, men enligt en grupp tyska forskare skulle det vara möjligt att återställa åtminstone den mindre av statyerna. Den tyska forskargruppen har ägnat flera år åt att gå igenom de hundratals stenbitar som finns lagrade i Bamyian.

Men även om det skulle gå att rekonstruera den mindre statyn så skulle det medföra stora praktiska problem. Antingen måste man bygga upp en fabrik på platsen, eller så tvingas forskarna transportera de 1 400 stenarna, som väger upp till två ton styck, hela vägen till Tyskland.

Beslutet att inte bygga upp statyerna igen kritiseras dock hårt av den hazariska lokalbefolkningen i Bamiyan, som alltid varit stolta över sitt kulturarv. Den internationella organisationen Hazara People menar att beslutet är "skamligt". En av organisationens företrädare, som vill förbli anonym, menar att beslutet är politiskt motiverat och utgör en del av den fortsatta diskrimineringen av hazarerna.

-Vi är inte förvånade över att den afghanska regeringen inte vill återställa buddhorna. Statyerna bevisar att det hazariska folket har levt i området i tusentals år, säger språkröret till IPS.

Hazarerna har utsatts för övergrepp av många afghanska regimer, däribland talibanerna. Trots att folkgruppen till övervägande del är muslimer så har de kopplingar till buddhastayerna i Bamiyan.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X