Uppmana

Efterföljare till Wikileaks lanseras på Island

Reykjavik [IPS/UPPMANA] - Wikileaks ligger på is, men fenomen med dokument läckta från så kallade whistleblowers som Julian Assanges organisation gick i bräschen för lever vidare. I söndags lanserades The Associated Whistleblowing Press, AWP, med bas på Island.
På sajten Globaleaks listas ett flertal mer eller mindre aktiva efterföljare till Wikileaks. Det senaste tillskottet på den listan är AWP, en sajt som lanserats av bland andra den brasilianske journalisten Pedro Noel, som för närvarande bor i Reykjavik.

-Målet med AWP är att samla journalister från olika delar av världen och sätta ljuset på avslöjanden. Wikileaks brukade analysera och granska de filer som de publicerade, men gör inte detta längre, säger Pedro Noel till IPS.

Han menar att det krävdes en ny plattform som inte bara publicerar rådata, utan även bedriver en saklig och politiskt och ekonomiskt oberoende journalistik.

-Om informationen inte förklaras och behandlas på ett sätt som gör det möjligt för människor att förstå den så finns det ingen anledning att publicera den.

Noel och hans kollegor har startat ett kontor i Reykjavik och arbetar nu med att bygga upp ett nätverk över världen. Noel arbetade tidigare som volontär för Wikileaks och menar att AWP kommer att fungera annorlunda på många sätt.

-Vi kommer att ha en decentraliserad struktur. Redaktörer och personal kommer att byta plats med varandra inom AWP, och vi vill inte skapa någon "ikon". Vi kommer att arbeta med journalister och aktivister på olika platser och alla dessa arbetsgrupper kommer att få egna plattformar för att ta emot dokument och annat, berättar Noel.

Wikileaks har istället fungerat som en enskild engelskspråkig sajt, där den information som har publicerats varit av globalt intresse, och främst haft kopplingar till amerikansk politik. Noel säger att AWP istället kommer att satsa på att avslöja felaktigheter som begåtts på ett mer lokalt plan. Huvudsajten kommer att länka till dessa lokala sidor.

-AWP håller på att samla en grupp granskare och analytiker som själva kommer att publicera sina nyheter, med hjälp av de lokala sajterna.

Uppgiftslämnare kommer att bli garanterade sin anonymitet, eftersom AWP använder sig av en teknik som ska göra det omöjligt att spåra avsändaren. Inga läckta dokument kommer att publiceras innan man har kunnat slå fast att de är äkta. Men trots att avsändaren inte kan spåras menar Noel att man kommer att kunna kontrollera äktheten i de dokument som kommer in.

Att sajten lanseras på just Island hänger ihop med att landets parlament år 2010 enhälligt röstade igenom ett förslag med målsättningen att göra det lilla öriket till en frizon för whistleblowers och undersökande journalister.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X