Uppmana

antirasism

När får det vara nog med vulgärdebatten om den s.k. invandrarbrottsligheten?

Skrivet av Alejandro Caviedes 2011-06-30 09:03 antirasism

Den journalistiska sensationalismen har med SvD:s ledarskribent Per Gudmundson nått en ny rekord.

 

   

Opinion: Dags att tala om smygrasism

Skrivet av Eva Guillén 2011-03-02 10:15 antirasism

Samhällets diversitet är ett positivt tecken där acceptans är nyckel till framtidens portar

   

Upprop från Ship to Gaza

Skrivet av Ship to Gaza 2010-06-02 13:35 antirasism

Ship to Gazas försök att bryta Israels illegala och omänskliga blockad ledde till att flera fredsaktivister dödades av israeliska kommandosoldater.

   

Föredrag: Från etniska stereotyper på läkarutbildningen till papperslösas rätt till vård

Skrivet av Tove Nilsson 2010-05-03 08:34 antirasism

Grundläggs rasism inom läkarutbildningen som sedan gör att vi inte agerar för papperslösas rätt till vård?

   

Polisen stormade skola för papperslösa i Schweiz

Skrivet av Ray Smith 2010-01-12 12:52 antirasism

[IPS/MANA] - Kravallutrustad polis stormade i förra veckan en ockuperad byggnad i Zürich där man bland annat bedrev språkundervisning för papperslösa flyktingar.

   

Opinion: Elitens rasism och Sverigedemokraterna

2009-12-08 13:51 antirasism

I de senaste två valen i Sverige, har de etablerade partierna konsekvent associerat utomeuropeiska invandrare med problem som bristfälliga språkkunskaper, socialbidragsberoende, kriminalitet och hederskultur. Valet 2006 kunde SD göra sitt genombrott, Skriver Ammar Makboul i en debattartikel som publicerades i DN-Kultur 30 november.

 

   

Opinion: Reclaim Rosengård, ett bra initiativ?

2009-10-02 11:42 antirasism

Lördagens gatufest har varit scen för en stor mediabevakning. Nyheten om den oroliga starten och stenkastning efter festens slut har dominerat helgens nyhetsrapportering. Men är rapporteringen korrekt?


På DN:s webb tv berättas en sammanfattning av kvällen på 1 minut och 39 sekunder:

”Reclaim Rosengård skulle hålla en gatufest i Herrgården men aktivisterna blev bortkörda omgående av Rosengårdsborna. Det utbröt bråk och polisen gick mellan för att hålla isär de både grupperna. Aktivisterna samlades istället vid bensinmacken och påbörjade gatufesten. Det dröjde inte länge förrän flaskor och brinnande föremål kastades mot polisens fordon. Därefter lugnade det sig igen. Men efter att först aktivisterna lämnat platsen vände de och efterföljande polisen tvingades fly. Flera personer bröt upp gatstenar som kastades mot polisens bilar. Efter att polisen har omgrupperat sig gick man tillsammans med sina fordon och lyckades skingra stenkastarna.”

Inger Leite vid Rosengårds stadsdelsförvaltning förklarar i en kort intervju att attacken mot arrangörerna var Rosengårdsbornas sätt att säga ifrån att de inte vill att människor tar sig rätten att komma dit och tala för dem som bor här.

De flesta i gruppen som attackerade arrangörerna hade det kriminella gänget The Lion Familys tröjor på sig och var mycket aggressiva. Om man är uppmärksam kan man se tydligt tröjorna med Lion Family:s vita logga på DN:s webb tv.  I själva verket vill The Lion Family ha fler poliser i området för att i lugn och ro kunna fortsätta sin brottsliga verksamhet. Att politisk verksamhet förekommer i området välkomnas inte av gänget som har tagit den av CIA skapade "ungdomsrörelse" Otpors logga.

Bilderna visar att arrangörerna inte jagas bort av Rosengårdsborna, utan attackeras av en grupp män. Efter att arrangörerna annonserar att festen är avslutad börjar runt 300 festdeltagare röra sig mot stan. Men ungdomar från området uppmanar att man skall gå tillbaka. Efter en stund kastas stenar mot de efterföljande polisbilar som tvingas fly.

Under kvällen TV-4:s journalist medvetet provocerar för att som han själv säger i telefon till sin kollega att få "bra action-bilder". Därför känns det absurd att titta på TV-4:s inslag efter det att man har sett hur bilderna producerats.

Som vanligt handlar beskrivningen av kvällen i medier om skarp uppdelning mellan de goda muslimer som vill fira ramadan och de onda aktivister (de mörkhåriga aktivister kallas för kriminella i polisens uttalande) som vill bråka. Denna bild skapar ännu mer förvirring som hindrar samhället att se orsakerna bakom en stor del av sina medlemmars frustration.

En obehaglig stämning skapas när man skulbelägger föräldrarna i området att de inte klarar av att se efter sina barn istället för att skapa förutsättningar för de att klara av sin föräldrarfunktion. Pressen som föräldrarna i området blir utsatta för skapar spänningar inom familjer. En bra svensk förälder ska uppfostra sina barn med öppenhet och tolerans men av en icke-svensk förälder krävs auktoritet och kontroll av barnen.

Trots allt det som gatufesten bidrog till är en tydlig formulering av politiska krav om bättre bostäder, fler fritidshem och trygghet. Egentligen finns en tyst solidaritet i området med de kraven som nätverket ställer. Fler kommer att organisera sig kring dessa krav trots all förvirring och hinder som skapas av toppen av samhället.

   

Upprop: Rädda kulturtidskrifterna!

2009-10-02 11:37 antirasism

Regeringen vill smalna av det nu breda kulturtidskriftsbegreppet och i framtiden bara stödja tidskrifter med »kulturell debatt samt analys och presentation inom de skilda konstarternas områden.« Förslaget är inte bara ett rejält hot mot många av de tidskrifter som idag får kulturtidskriftsstöd utan även ett hot mot en viktig del av det offentliga samtalet. Sverige behöver tidskrifter som sysslar med en djupare bevakning av angelägna samhällsfrågor.

Dagens beskrivning över vad en kulturtidskrift är lyder »en tidskrift som med sitt huvudsakliga innehåll vänder sig till en allmän publik med samhällsinformation eller med ekonomisk, social eller kulturell debatt eller som huvudsakligen ger utrymme för analys och presentation inom de skilda konstarternas områden«. Undertecknarna av detta upprop ser ingen anledning att ändra på det.

Om kulturpropositionens nya definition av begreppet kulturtidskrift antas riskerar ungefär hälften av de tidskrifter som får stöd idag att förlora sina bidrag och i flera fall läggas ner. Vi som skriver under detta upprop protesterar därför mot förslaget att smalna av kulturtidskriftsbegreppet. Vi uppmanar regeringen och riksdagen att låta dagens breda definition utgöra grunden även för framtidens stöd till kulturtidskrifterna.

Skriv under uppropet:
http://upprop.nu/OKUY

Läs mer på http://fsk.net/kulturproppen090921.html

http://www.facebook.com/kulturtidskrift

   

Opinion: Sverige bidrar till att asylrätten kränks

2009-09-29 12:15 antirasism

"Söndag blir en svart dag i Sveriges historia. Då skickas ett svenskt plan ner till Grekland för att hjälpa Frontex att jaga flyktingar. Därmed bidrar Sverige till direkta kränkningar av asylrätten", säger Kalle Larsson, flyktingpolitisk talesman för Vänsterpartiet.

   

Opinion: Resa till mörkrets hjärta, safari i Malmös överklassdjungel

2009-09-11 22:25 antirasism

   

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100
© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X