Uppmana

Opinion: Dags att tala om smygrasism

Samhällets diversitet är ett positivt tecken där acceptans är nyckel till framtidens portar

Begreppet "smygrasism" är ett fenomen som måste diskuteras och tas upp eftersom alla som är invandrare varit med om det. Det finns människor som är osnälla och ursäkten som de får från andra är att de bara är "otrevliga" men hur otrevligt är det inte på en skala att uppleva riktig smygrasism, som döljs därför att det är smygrasismens själva grund. Att den sker i smyg?

Ett exempel: idag på skolan fick vi en föreläsning om allt som måste förändras i samhället, saker som finns som är "negativa" som tex miljöförstöring, utfiskning av haven, hälsoproblem/livstilsproblem med fetma osv. Bland de negativa punkterna fanns "samhällets diversitet". Det kändes som smygrasism rakt igenom att klassa det faktum att vi är olika som ett samhällsproblem. Det var extremt pinsamt  av mig att jag inte vågade öppna en dialog och käfta emot. Men kände ett enormt grupptryck.

Att smyga in rasistiska åsikter om att alla skall vara lika, är liksom inte förankrat i Malmö Högskolans policy om feminism och miljö och demokrati. Alltså den här föreläsaren tror jag har totalt missat kampanjen som försegick när sverigedemokraterna valdes in i riksdagen, då många motanhängare valde att ha "rör inte min kompis"-handen med trycket: "Vi gillar olika". & även sverigedemokraternas anhängare valde att göra en motkampanj där det stod: "Vi gillar lika".

Och liksom, vi är ju olika. Jag fick kontakt med en tjej som var smygrasist som påstod, och hon hade nästintill kopierat ett helt påhittat tal om hur demokratiskt det är när alla är lika. Men lilla gumman, jag är inte lik dig med dina blonda lockar och blåa ögon, jag har mörka ögon och svart lockigt hår även om vi båda är vackra. Och vi tycker heller inte lika för jag är inte varken främlingsfientlig eller svenskfientlig. Snarare tvärt om. Jag älskar Sverige.

Sen tror folk att invandrare kommer hit för att de har lite semester, de glömmer att det försiggår krig, som oftast utkämpas med vapen som den svenska krigsindustrin smiddit och tjänar pengar på. Hallå liksom jag är inte här för att jag tycker det var kul att flyga tusen mil och träffa svenskar som fryser ut en på en midsommarfest. år 2009 var jag i Österlen och firade tillsammans med några vänner, det var också ett exempel på smygrasism.

Man förväntar sig leenden, och trevliga bemötanden och man får bara  blängande "se ner på blickar" och sen påstår folk att det bara är att folk är endast "lite tjuriga" och "lite småsura" och "otrevliga".  Men hallå? Varför är de sura bittra oh tjuriga, jo därför att jag har en annan etnicitet som en del tycker att inte passar in. Att jag sedan dagen därpå framstår som "apan i buren" på ica i Österlen, är också ett exempel på smygrasism och  okunnig främlingsfientlig rädsla för det okända, folk har aldrig sett en invandrare där.

Men. Vad är då skillnad på endast någon som har en "dålig dag" och är otrevlig och ger en blängande blickar, mot riktig smygrasism? Jo, skillnaden ligger i att vi faktiskt har ett riktigt nazistiskt parti på riksdagsnivå. Och även om samarbete "inte skall ske" med de andra partierna, enligt högermedierna, så är nazisterna ju där och påverkar, men vilka har röstat in dom om inte den svenska typiska smygrasisten? Tyvärr...

Tänk på det! Var alltid trevlig och positiv mot din omgivning, även om det är någon i slöja, eller någon som du tycker ser konstig ut som inte motsvarar till allt du lärt dig från forntidens läror och förlegade meningar. Lägg fördommarna på hyllan, därför att varje enskild människa har en särskild enskild historia från barnuppfostran till tonnår och vuxen ålder. Alla är vi olika, och därför skall vi respektera varandras olikhet!

Samhällets diversitet hör till den positiva listan inte på den negativa,  den här föreläsaren har  klumpigt nog missat att man kan omformulera sig om kulturkrockarnas problematik, inte att  det är ett problem att vi är olika, för det är vi hur mycket han än tjatar om att vi är lika och borde vara lika. Att försöka sig på att smyga in  en rasistisk retorik som försvårar förståelsen för vad som verkligen föregår i samhället, hör inte ihop med en vettig och verklig demokratisk utveckling på varken akademisk eller samhällelig nivå! "

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X