Uppmana

feminism

Den feministiska intersektionalistiska kampen kommer avgöra skillnaden 2014

Skrivet av Eva Guillén 2011-03-14 11:30 feminism

Sverige är inte ett jämställt land

   

”Jag tycker vi är starkare nu”

Skrivet av Niklas Almqvist 2010-11-16 10:57 feminism

Några veckor före det iranska parlamentsvalet 2009. Oppositionen hade vinden i ryggen. Den iranska kvinnorörelsen, från religiösa till sekulära, hade för första gången på mycket länge gått samman och enats kring en rad viktiga frågor som de presenterade för oppositionskandidaterna. Frågorna togs med i valprogrammen och kampanjerna. Luften var fylld av försiktig optimism. Det var många som trodde på förändring, på en ny start utan Ahmadinejad. Men regimen valde att förtiga valresultatet och Ahmadinejad valdes in för fyra nya år. Drygt ett år senare träffar jag Shahla Lahiji – sekulär feminist, människorättsaktivist och bokförläggare för förlaget Roshangarang Women´s Studies Publishing i Iran – för att prata om året som gått.

   

Opinion: Sverige ut ur Afghanistan, genast!

Skrivet av Eva Guillén 2010-10-18 15:13 feminism

Till Afghanistan reser Pierré Schori, och får inte fotografera mer än Svenska fanan på soldaternas axlar: Svenska soldater som har till yrke att mörda och döda. Han får inte fotografera NATO -flaggen ty den inte får visas i medierna. I Sverige går folk och tror att Sverige är det vackra landet där allt är perfekt och vi har inte alls sålt ut vår redan förnedrade ”neutralitet”.

 

   

UPPROP: Skydda hbt-personer mot våldet i Irak!

2009-09-05 10:24 feminism

RFSL kräver att asylsökande hbt-personer i Sverige ges uppehållstillstånd samt att hbt-personer som riskerar att utsättas för "sexuell rensning" i Irak får hjälp att ta sig ur landet. Läs mer på: http://upprop.nu/JVKR, http://www.rfsl.se/
   

Pressmeddelande: Manifestation Hedra Fadime Sahindals minne!

Skrivet av Administrator 2009-01-21 09:44 feminism

Tid & Plats: onsdagen den 21 januari 2009, kl. 16.30, Gustav Adolfs Torg, Malmö
   

Läsarbrev: Titta Sverige!

Skrivet av Asha Omar 2008-12-03 11:57 feminism

En läkare och en skolsköterska genomförde utan mammans vetskap och mot dotterns vilja en undersökning om omskärelse och undanhöll medvetet mamman från att få reda på vad som hände.
   

Debatt: Nordiskt Panorama: Backlash eller bullshit

2008-09-30 16:02 feminism

Så diskuterade WIFT (Women in film and television) återigen kvinnors position i den nordiska filmindustrin på festivalen Nordisk Panorama, under måndagskvällen den 29 september. Liksom vid motsvarande seminarium som jag rapporterade ifrån tidigare i år på Göteborgs filmfestival, var stämningen inte så pigg. Det är fortfarande långt kvar innan de politiska målen är nådda i avseende på såväl representation som filmernas innehåll.
   

Homosexuella i Indien "finns inte"

Skrivet av Parul Sharma 2008-05-04 22:47 feminism

Om din existens inte erkänns i lagen, upphör du då att existera? Nej, absolut inte, dock ligger den juridiska analysen i Indien på den nivån.
   

Debatt: Intellektuellt självförsvar - en spark i skrevet på makten

2008-01-01 02:03 feminism

Feministiskt självförsvar ses av många feminister som en självklar metod att sparka patriarkatet i skrevet. På många sätt är det också det, men innan du har lärt dig intellektuellt självförsvar vet du varken vad patriarkatet är eller hur du ska bekämpa det. Detsamma gäller andra odemokratiska och ociviliserade maktstrukturer.
   

Opinion: Trekant i debatten kring ”hederskulturen”

Skrivet av Serhat Daran 2007-11-26 14:06 feminism

[...] Men mycket av mentaliteten från ett samhälle som inte längre finns lever kvar, till exempel sådant som hedersmord. (Michael Winiarski rapporterar från Kurdiska norra Irak i DN 2007-10-19)
   

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100
© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X