Uppmana

Analys: Bushadministrationen satsar högt i Latinamerika - har mycket att förlora

Colombias krigsaktion mot Ecuador har visat att USA:s ställning i Latinamerika blir allt svagare. Om man ser till den faktiska politiska utvecklingen i kontinenten är det uppenbart att Bushadministrationen inte ens förmår mobilisera sina egna allierade i regionen i ett spel som kan ha ödesdigra konsekvenser. Den colombianska arméns "förebyggande" attack mot en grupp av Farc-gerillan inne i Ecuador natten mellan fredag och lördag och det efterföljande svaret från såväl Ecuadors som Venezuelas regeringar har resulterat i ett överväldigande fördömande mot vad de flesta och tyngsta länderna i regionen betraktar som en kränkning av Ecuadors territorium.

Igår (tisdag 4/3) slapp Colombia med nöd och näppe ett fördömande(*) från de Amerikanska Staternas Organisation OAS endast tack vore USA:s fulla stöd samtidigt som länder som Argentina, Chile, Uruguay, Costa Rica, Brasilien, Peru, Paraguay, Nicaragua, Panama, El Salvador, Bolivia, Honduras, Mexiko, Kanada och Bahamas - med i listan finns flera traditionella allierade till USA - i mer eller mindre kraftiga ordalag fördömde Colombias agerande till den milda grad att president Álvaro Uribes ambassadör Camilo Ospina inför TV-kamerorna tvingades be "Ecuador och dess folk" om ursäkt för kränkningen.

I den latinamerikanska opinionens ögon framstod Colombias förklaringar som pinsamma ursäkter för ett uppenbart försök att provocera fram en militär konflikt genom en israelisering av den regionala politiken:

Först förklarade den colombianska armén för Ecuadors Rafael Correa att trupperna hade öppnat eld mot Farc från Colombiansk territorium under en "het jakt" på gerillan som hade tagit sin tillflykt i Ecuador. Mycket snart stod det klart - inte minst genom den franska utrikesministerns uttalanden och från självaste Correa - att den under attacken mördade gerillaledaren Raúl Reyes befann sig i landet för att diskutera detaljerna av frigivningen av parlamentledamoten i Farc-gerillans händer Ingrid Betancourt.

Sedan kom Bogotás skrönor om filerna i Reyes dator, om Chávez miljarder till Farc och om planerna på att bygga en så kallad "smutsig bomb": Lögner fabricerade av samma gäng som en gång i tiden skrämde vettet ur världen med "Saddams massförstörelsevapen." Hur kan en högt uppsatt ledare för gerillan gå omkring med en så känslig information i sin laptop? Oavsett vad man tycker om Farc, en gerilla som har kämpat i 53 år borde veta bättre, anser de flesta i Latinamerika. Hur kunde Chávez betala ut hundratals miljoner dollar till Farc och hoppas att hans manöver förblir oupptäckt? Hur kunde Chávez tro att den bolivarianska saken skulle gynnas av att vifta med kärnvapen? Den som vill tolka världen genom Ian Flemmings noveller är fri att göra så, men de flesta i Latinamerika, vare sig de vill det eller inte, har av den verkliga utvecklingen tvingats erkänna att Chávez är en politiker med starkare verklighetsförankring än de flesta.

En framgångsrik process av frigivning av gerillans fångar innebär en politisk seger för Farc och ett nederlag för president Uribe och George W. Bush som har satsat sina karriärer på en militär lösning av konflikten i Colombia. I Latinamerika vet alla att Raúl Reyes var mycket mer än "Farcs andre man" som det beskrivs i svensk media. Han var Farcs främsta förhandlare och flera av regionens presidenter och utrikesministrar - och även representanter för USA:s regering - har träffat honom under årens lopp. Hans mord var ett försök att döda en politisk lösning av en konflikt som i regionen bara fascisterna vägrar erkänna har rötter som är mycket djupare än Vita Husets propaganda om "krig mot knarket" och som bottnar i de skriande orättvisorna, i det brutala politiska förtrycket, samt i de utländska intressenas inblandning.

Men det finns andra saker som sedda ur ett latinamerikanskt perspektiv är uppenbara för de flesta utom för en liten grupp av anhängare av 70-talets diktaturer. Vare sig de identifierar sig med vänsterrörelserna eller ej så blir allt fler latinamerikaner i växande grad medvetna om USA:s skadliga roll i regionen och samt om den nyliberala modellens totala haveri. Detta ökar pressen på regimer som i länder som Peru, Chile eller Mexiko försöker tillämpa USA:s impopulära recept av frihandelsavtal och privatiseringar i en kontext då de vet att deras egen makt vilar på ganska lösa grunder, därför har de inte råd att ignorera den inhemska opinionen på ett så grovt sätt. USA:s grep om regionen försvagas för varje dag. Ecuadors president fick nyligen stödet av 70 procent av väljarna i valet till den nya konstituerande församlingen. En av de frågor där han har fått starkaste stöd från ecuadoranerna är upphävandet av avtalet med USA om militärbasen i Manta. Bushadministrationen blir naturligtvis alltmer desperat, därför försöker man få Colombia att agera som ett mini-Israel som vid behov attackerar utanför de egna gränserna.

Manövern misslyckades. Ecuador och Venezuela var snabba att reagera både militärt och diplomatiskt och fick stödet från hela kontinenten. Colombia räddades undan OAS fördömande endast på grund av USA:s uppbackning. Kommer USA:s nästa drag att bli en fortsatt och fördjupad israelisering av den regionala politiken i Latinamerika? I så fall blir konsekvenserna omvälvande både för USA och för hela Latinamerika. Kanske kan detta bli spiken i kistan för republikanernas ambitioner att vinna årets val - men detta skulle inte på långa vägar bli den viktigaste konsekvensen av det hela...

Vad som redan idag (onsdag) står klart är att OAS inte längre kan fungera som ett trovärdigt politiskt organ för "Amerikas" länder. Organisationen är beroende av vetorätten av en stormakt som saknar makten att få majoriteten att lyda order. Dessutom vilar OAS på uteslutningen av ett land, Kuba, med vilket alla medlemsländer utom USA har mer eller mindre goda relationer. Poeten Silvio Rodríguez sjöng en gång att "tiden håller på att föda ett hjärta." Stormaktens vapenskrämsel kan bara göra födseln smärtsammare och blodigare - men det nya barnet kommer att födas ändå. Det viktigaste av allt är dock att se till att barnet har en värld att komma till. Europa borde förstå detta.

(*) Sent igår kväll (5/3) offentliggjordes OAS uttalande i vilket organet - trots USA:s motstånd - erkänner Colombias kränkning av Ecuadors territorium och beslutar om bildandet av en utredningskommission och kallar till ett nytt möte den 17/3.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X