Uppmana

Opinion: Slakthus Kurdistan

Turkiets fascistiska militärregim är ansvariga för systematiska och överlagda krigsförbrytelser. Ändå når inget av det ytan på massmediernas nyhetsrapportering. (Explicit varning för starka bilder).

Vi kommer alla ihåg skandalen som bredde ut sig i och med att förhållandena i Abu Ghraib fängelset i Irak avslöjades. Amerikanska fångvakter förnedrade och utsatte de irakiska fångarna (mestadels oskyldiga civila irakier) för systematisk tortyr.

Skandalen var ett faktum. Massmedier som The Economist krävde USA:s försvarsminister Donald Rumsfelds avgång. Att Rumsfeld hade vetskap om oegentligheterna som föregick i fängelset var det inget tvivel om. Men reaktionen är fortfarande ett bevis på hur blinda massmedierna är. Att The Economist, med andra, inte krävde Rumsfelds avgång efter alla de lögner som han och Bushadministrationen upprepade i upptakten till invasionen av Irak är ett talande exempel. Massförstörelsevapnen som Irak sades ha fanns uppenbarligen inte – för varför användes då inte dem i försvar när landet invaderades?

Massmedierna undersökte inte heller om samma procedur användes i andra amerikanska fängelser i Irak. Att Abu Ghraib var en isolerad företeelse har jag svårt att tro. Men hur behandlas de flagranta och systematiska krigsförbrytelserna från Turkiets fascistiska militärdiktatur mot det kurdiska folket? Hur motbjudande bilderna från Abu Ghraib än må vara är de närmast en tebjudning jämfört med vad som försiggår i de turkiska fängelsehålorna. När en vit amerikan utsätts för en bråkdel av grymheterna som kurderna får genomlida blir det en bästsäljare (Midnight Express) och filmatiseras omgående av Hollywood.

Jag väntar fortfarande idogt på skandalen om Turkiets tortyrceller. Men än värre är de vedervärdiga krigsförbrytelser som den turkiska militären begår mot de kurdiska gerillakämparna. Bildbevis finns det gott om. Ändå är omvärlden fullkomligt stumma. De patologiska slaktarna i den turkiska militären har för vana att inte bara avrätta men också lemlästa tillfångatagna gerillakämpar. Vilket bara är en i raden av Turkiets krigsförbrytelser mot kurder och andra minoriteter.

När HPG-gerillan (Folkets försvarsstyrkor) tillfångatog åtta turkiska soldater i höstas behandlades dem i enlighet med internationell rätt. Inte ett hår kröktes på deras huvuden. Det är inte något som går att säga om den hänsynslösa turkiska militären. Med dessa kontraster i åtanke så är det inte svårt att fundera ut vilka som är de barbariska terroristerna.

Kurdiska gerillakämpar blir inte behandlade efter tredje Genèvekonventionen utan torteras och mördas när ingen värdefull information har utvunnits från dem. Liken lemlästas och visas sedan hånfullt upp för de anhöriga. NATO och Turkiets allierade är lika skyldiga som Turkiet själva till de motbjudande övergrepp som den turkiska militärdiktaturen begår. NATO och västvärlden tränar och rustar upp den turkiska militären. När militären begår sina grymheter så vänder omvärlden ryggen till.

Detta är den kurdiska verkligheten när västerlänningar solar sina stjärtar i Alanya.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X