Uppmana

Opinion: Skammens match ingen blev riktig nöjd med - Israel 3 Sverige 2 bakom taggtråd i tom arena

[Internationalen 11/09] Lite cyniskt kan man säga att det var matchen ingen blev nöjd med. Det spelar ingen roll att Mats Willander säger att "vi föll med fanan i topp", eller att arrangörerna för stoppamatchenkampanjen säger att "det blev en succé", eller att de "unga israeliska spelarna" (tillräckligt unga för att vara med i den israeliska "försvarsmakten") ropar "seger!". Alla har anledning att känna viss besvikelse.

Malmö Stad förlorade multum, bara polispådraget lär ha kostat mellan 15 och 20 miljoner kronor. De cirka tusen utkommenderade poliserna fick bo i en vecka på ett tråkigt hotell i Malmös utkanter och käka billig falaffel. De som hoppades på blodiga scener, saker som small och vänsteraktivister i samma tåg som nazister fick inte tillräckligt med material för sina löpsedlar. De som hoppades på en stor, fredlig demonstration kunde inte kontrollera stora delar av folkmassan - mer än en enstaka procent som en kamrat skriver i sin blogg. De som ville stoppa matchen kom aldrig ens i närheten av att göra det. De som till sist vann matchen kunde inte låta bli att se sig omkring utan en känsla av att bli betraktade som parias utanför hemlandet.

Det blev en ganska lagom match: Inte för fredlig, inte för våldsam, inte för stor, men inte för liten heller, inte någon riktig match, men den spelades ändå. Men till ordet lagom hör också ordet "ketchupeffekt": Det jäser under storstadssveriges yta och de motsättningar som samlas under den är i grunden antagonistiska - de kan inte önskas bort. Kan de artikuleras i politiska program eller kommer dessa att lösas upp i en destruktiv spiral? För det första alternativet krävs en bättre organisatorisk och politisk mognad än den som för tillfället finns.

Bakom dialogpolisernas glada ansikten kunde man skönja spänningen och beredskapen att slå till mot både fredliga och fredslösa när kravallpolisen omringade de demonstranter som hade tagit sig till Malmö stadion. En liten gnista kunde ha utlöst en allmän repression mot såväl svarta blocket som mot pensionärer och småbarn. Det var en mycket farlig situation.

Aktivisterna lyckades faktiskt ta sig in i Baltiska Hallen. Det var ISM som i söndags med hjälp av en liten radiostyrd bil försedd med palestinsk flagga lurade säkerhetsvakterna. Det skrev aktivisterna på sin hemsida igår. I övrigt har vi framför oss några veckor och månader av bittra ömsesidiga anklagelser mellan vänsterns ultraradikala och reformistiska sekter om vem som bar skulden till det ena eller den andra - tills nästa massaker inträffar.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X