Uppmana

Pressmeddelande: Agera mot turkiska statens hetsjakt på DTP

Unga kurders nätverk bestående av kurdiska student- och ungdomsorganisationer fördömer den turkiska statens polisrazzior mot det pro-kurdiska Demokratiska Samhällspartiet (DTP). Vi kräver att svenska regeringen skall uppmärksamma händelsen samt sätta press på Turkiet att omedelbart upphöra med förföljelsen av kurdiska politiker.

Unga kurders nätverk vädjar till de svenska medierna att uppmärksamma Turkiets pågående brott mot de mänskliga rättigheterna. I Lokalvalet i Turkiet som hölls i mars visade det kurdiska demokratiska samhällspartiets (DTP) valframgångar ett stort folklig stöd. Kort därefter har de turkiska myndigheterna ingått en operation för att slå ned DTP:s fortsatta framsteg.
 
Massarresteringar av drygt 300 DTP funktionärer har i norra Kurdistan och Turkiet. DTP har idag 21 platser i det turkiska parlamentet och konstitutionsdomstolen i Turkiet prövar nu ett åtal om att förbjuda partiet. Förföljelsen av folkvalda kurdiska representanter och föreningsföreträdare hotar strävan efter en demokratisk utveckling i Turkiet och tillintetgör kurdernas möjligheter att göra sina röster hörda via fredliga och demokratiska medel.

Unga kurders nätverk vädjar till samtliga svenska partierna att ta sitt ansvar och fördöma den turkiska statens agerande. Vi uppmanar att den svenska statsministern, Fredrik Reinfeldt, ska uppmärksamma och fördöma Turkiets förbrytelser mot internationella lagar och konventioner med landets systematiska förtrycket av kurder.

UKN består av följande kurdiska student- och ungdomsorganisationer:

KCR - Koma Ciwanani Rojhilat
KSAF Stockholm - Kurdiska student- och akademikerföreningen i Stockholm
KSAF Örebro - Kurdiska student- och akademikerföreningen i Örebro
KSAF Linköping - Kurdiska student- och akademikerföreningen i Linköping
KSAF Uppsala - Kurdiska student- och akademikerföreningen i Uppsala
KSF - Kurdistans studentförbund i Sverige
Lawan - Kurdistans demokratiska ungdomsförbund i Sverige
Lawan - Östra Kurdistans demokratiska ungdomsförbund
UngKurd
Wekurd

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X