Uppmana

Vi fördömer nedstängningen av DTP

Den 11:e december 2009 bestämde sig den turkiska författningsdomstolen för att stänga ned det pro-kurdiska Demokratiska Samhällspartiet (DTP).

 

Kurdiska Student- och Akademikerförbundet (KSAF) fördömer härmed det odemokratiska agerandet av den turkiska statens författningsdomstol. Vi anser att Turkiet i och med denna repressiva åtgärd gentemot kurdiska partier inte försöker lösa den kurdiska frågan på ett demokratiskt och fredligt vis. Istället utestängs det kurdiska folket från Turkiets politiska liv, vilket omöjligen kan leda till en hållbar lösning på den kurdiska frågan. Författningsdomstolens beslut har endast alienerat det kurdiska folket och därmed åter igen stängt dörrarna för en fredlig lösning på konflikten. 

DTP vann en majoritet i 99 kommuner i norra Kurdistan (sydöstra Turkiet) under kommunvalet i mars månad i år. Detta trots att regeringspartiet AKP exempelvis försökte muta den kurdiska befolkningen i Dersim (Tunceli) med vitvaror under upptakten till valet. I dagsläget har inte heller några av de reformerna, från det så kallade "demokratiska initiativet", som AKP-regeringen initierat haft någon förankring i den turkiska konstitutionen. De rättigheter som det kurdiska folket tillgivits av regeringen har inte enbart varit ytterst begränsade till sin karaktär, men har därtill inte kunnat garanteras.

DTP bildades 2006 och blir det 27:e partiet som stängs ned av den turkiska staten sedan författningsdomstolen inrättades. Till detta förbjöds 37 av partiets representanter, så som dess partiledare Ahmet Türk, från att vara politiskt aktiva under de närmaste fem åren. I denna lista inkluderas även den kurdiska aktivisten och tidigare parlamentsledamoten Leyla Zana, trots att hon inte är en medlem av DTP.

Under de senaste dagarna har det pågått stora protester i hela norra Kurdistan och flera stora turkiska städer. Stängningen har sett till att en rasistisk stämning har blossat upp mot kurder. Samtidigt har protesterna resulterat i att flertalet kurder dött i våldsamheter.

Vi uppmanar därför folk till att ta ställning i frågan och aktivt motverka den odemokratiska utvecklingen i Turkiet.

Kurdiska Student- och Akademikerförbundet

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X