Uppmana

Övergivna lokaler öppnas för allmänheten

Flera tomma hus har ockuperats under de senaste veckorna i Östersund, Malmö, Nyköping, Göteborg och Stockholm. Café Gratis, Palatset och Hotel Lyckliga Gatan är några av de lokaler som nu används som bostad, mötesplats och kulturhus. Alla är välkomna skriver ockupanterna i sitt pressmeddelande.

Pressmeddelande lördag 25 juli.
Lördag morgon ockuperades det tomma gamla hotellet på postgränd 4. Det har döpts om till Hotell Lyckliga Gatan och är nu öppet för allmänheten. Ockupanterna bjuder in alla som har någon idé om vad de vill göra med ett stort, tomt, hus eller som inte har någonstans att bo inatt. – Vi ockuperar i ett samhälle på väg åt helt fel håll, säger en av ockupanterna. Fritidsgårdar läggs ner. Bostadsköerna ringlar långa och det byggs för lite bostäder åt vanligt folk. Samtidigt står hus tomma och politikerna lägger miljoner på skrytbyggen.

– Vi passar även på att utropa detta hus till en EU-fri zon och ta tillbaka beslutanderätten från Bryssel. Beslut ska tas av dem som berörs och vi är mycket bättre passade att bestämma över miljöfrågorna som rör oss, än ministrar som lyssnar på de med mest pengar.

Över hela Sverige ser det likadant ut och överallt ockuperas det också tomma hus som inte används till något bättre. En ockupationsrörelse har vuxit fram under bara ett år där de senaste ockupationerna ägde rum för bara någon vecka sedan i både Göteborg och Stockholm.

Ockupanterna meddelar att de stannar fram tills söndag 10:00 och vill slippa bråk med tillexempel polisen.

– Vi kommer gå ut fredligt när aktionen är över, säger en av ockupanterna. Vi hoppas få upp ögonen på folk att det står tomma hus helt i onödan medan folk inte har någonstans att vara eller att bo. Vi är inte intresserade av att bråka med polisen. Det som borde vara brottsligt är att låta hus stå tomma i ett samhälle med bostadsbrist och social utslagning.

Ockupanterna kräver:
- Bygg billiga hyresrätter
- Fritidsgårdar till alla ungdomar
- Tomma hus är allas hu
s

Huset kommer vara totalt alkohol och drogfritt.
Mer information om ockupationer i Sverige finns på http://www.ockupantscenen.se

/ Hotell Lyckliga Gatan

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

Lägg till kommentar


Säkerhetskod
Uppdatera

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X