Uppmana

Musik: Samisk världskändis i Malmö

I onsdags spelade världsstjärnan Mari Boine på Palladiums scen i Malmö. Konserten invigde Malmödelen av musikfestivalen World Mix 2007 som även bjöd på höjdpunkter så som  Maureen Lupo Lilanda, Kulia Sarr och Jan Garbarek.

Onsdagskvällen var en magisk kväll med Mari Boine som ända sedan genombrottet med  Gula Gula (Hør stammødrenes stemme) 1989 fångar sina lyssnare med mörka toner och trolls jojk. Hon backades av ett tajt femmanna band som alla bidrog till att göra musiken till en tät dimma av sagor som la sig över salen.

Mari Boine har en stark identitet som samiska och har arbetat för att vara en representant för det samiska kulturarvet. Hennes musik bottnar i jojk och handtrumma men är förutom detta en kreativ blandning av ljud och känsla från flera olika musiktraditioner.

Under konserten berättar hon att hon helst inte längre sjunger på engelska och många minns henne för att hon 1994 tackade nej till att leda ceremonin för OS-invigningen i Lillehammer. Hennes förevändning var att hon inte vill användas som Norges kulturella alibi.

 Men även om Mari Boine gärna blottar samt står med fötterna i en kulturell identitet så finns det ett problem med benämningen samisk musiker, världsmusik och så vidare. Härkomst eller världsprefixet blir i likheten med begreppsparet fotboll vs damfotboll det som är det andra och i det här fallet det kulturellt definierade.

Benämningen världsmusik gör en klar distinktion mellan vad som är mainstream pop rock och det andra. Faktumet att musiker som här är världsmusiker i sina hemländer är popstjärna eller att rocken är lika kulturellt präglad som samisk folkmusik verkar vi glatt ignorera.

Malmökonserten bjöd på en blandning av gamla hits från Gula Gula och Goaskinviellja (Ørnebror) tillsammans med de elektroniska influenserna från den nya skivan Idjagiedas som släpptes förra året. Efter många uppmaningar reste sig några modiga lyssnare från sina stolar och dansade. Men de allra flesta satt kvar i sina rader och njöt av att få befinna sig i en annan värld en liten stund.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X