Uppmana

Rescension: Antirasse visor med Jan Hammarlund och den Röda Linjen

I dessa tider av alliansoffensiv då många antirasister känner missmod över att se i vilken takt vårt land närmar sig avgrunden är det bra och viktigt att komma ihåg att vår rörelse räknar bland sina människor som har hållit på jättelänge och som har en del erfarenheter att berätta - för berätta, det kan Jan Hammarlund.

Just nu turnerar Jan över hela landet med sin nya skiva Röda Linjen. Har han varit en hel del i Skåne de senaste månaderna, i Malmö för ett par månader sedan och i Lund var han i måndags på Smålands Nation och igår kväll på Bar Express.

Han har till och med i bästa Pete Seeger anda stött en nybildad vänsterkör i Skåne som inom kort kommer med all säkerhet att göra intryck i Öresundregionens protester och demonstrationer.

Långt innan våra akademiker började prata om strukturer och intersektionalitet var Jan Hammarlund intersektionell. Bög, övertygad socialist, antifascist och radikal antimilitarist berättar hans sånger om gamla och nya erfarenheter av förtryck och motstånd.

Röda Linjen innehåller Jan Hammarlunds produktion mellan 2003 och 2006.

Genom 11 vackra visor får vi veta hur man kan simma sig fri från all den nyliberal smörja som håller på att dränka oss och ta ett dopp i Sveriges bästa badplats - Vinterviken.

Vi lider med Frasse Schubert, vars himmelska musik göder turismindustrin i samma stad som lät geniet svälta ihjäl 1828: "Hälften av mina STIMpengar skulle Frasse gärna få så han fick köpa sitt eget piano att spela sina låtar på" sjunger Hammarlund.

Vi får följa tiken Jessie från den judiska bosättningen Psagot när hon hoppar över stängslet och under kulregnet för att träffa sina palestinska människo- och hundkompisar vid andra sidan gränsen. I Jerusalem "två unga män, den ene israel och jude, den andre palestinier och muslim," försöker under tiden älska varandra i staden med "lejongul gatsten som sköljs av blod."

Vi får minnas namnen på de som sedan 80-talet nazisterna har mördat i Sverige: "de som vägrade underordna sig, de som vågade säga nej - bär med dem i hjärtat, låt dem bli en del av dig" uppmanar han lyssnaren.

Jan Hammarlunds Röda Linjen måste lyssnas. Antirasistisk musik består av mycket mer än hiphop. Gå på Jan Hammarlunds hemsida och ladda ner några av hans låtar. Sätt in 120 kronor på hans konto och få cd:n - ta det som en antirasistisk handling.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X