Uppmana

Recension: Serieversionen av 11/9 -rapporten tillför inget nytt

Nu har den kommit, serieversionen av 11 september-rapporten. På svenska heter den 11/9 2001 – Före, under och efter attackerna. Och ja, det är ett snyggt seriealbum som Sid Jacobson textbearbetat och Ernie Colón tecknat. Det syns tydligt – på gott och ont – att dessa båda varit anställda av serietidningsförlaget Marvel Comics.

Tanken med seriealbumet har varit att demokratisera innehållet i den digra rapport som  förlagan är; flera ska kunna delta i det offentliga samtalet om vad som bar och vad som brast i anslutning till attackerna 11 september. Vilka terroristerna var, vem i administrationen som gjorde vad och vem som kanske gjorde fel.

Tyvärr blir det än mer ofullständigt här än i förlagan. I förspelet till septemberhändelserna bortser man fortfarande från presidentens infantila fråga veckan efter attacken, varför hatar de oss så? Därför redovisas fortfarande de delar av Al Qaidas historia som drabbade USA. Systematiskt förtigs exempelvis bombanfallen i jakten på Al Qaida som slog ut Sudans farmacevtiska produktion, 1000 dödade somalier när jänkarna skulle gripa Aidids kompisar i Mogadishu. Däremot framhålls deras två förlorade Black Hawk-hellikoptrar och de 38 soldater de förlorade vid samma tillfälle.

Det påstås att det aldrig dödats så många människor på amerikansk jord som de 2 986 personer som omkom 11 september. En väldigt snabb granskning gör att påståendet kommer på skam, bara 25 juni 1876 dog 3.200 vid Little Big Horn, varav 3.000 var ursprungsamerikaner. Men kanske räknas de inte, lika lite som alla andra som inte har anglosaxiskt eller europeiskt ursprung. Och kanske är det därför den fattiga världens invånare hatar det rika USA så pass att de kastar flygplan på statens mest signifikanta hus.

Seriealbumet är snyggt tecknat. Men tillför inget. Snarare drar det ifrån det redan magra resultatet i förlagan.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X