Uppmana

Recension: Laidback dansk motståndsskiva

I går släppte Manamedarbetaren Anne Eltard sitt första soloalbum. Det heter Let antændelig. Och releasefesten hölls på en av Köpenhamns trivsammare bakgårdar, i anslutning till den vegetariska restaurangen Sabotören.

Anne som är medlem i föreningen Fomopob, Föräldre mod politibrutaliet, har tidigare tillsammans med flera andra kända danska musiker, medverkat bland annat på stödplattan Ungdomshuset blir . Hennes soloalbum innehåller uppdaterade sånger av Cornelis Wreeswijk, på danska.

Regnet som fallit över Danmarks huvudstad upphörde. Det var tur för festen hölls under bar himmel. Nu fanns de där, allesammans, förutom Anne så var det Hugo Rasmussen (som ofta spelade med Cornelis,  i Danmark), Jens Lysdal, Klaus Menzer, Johan Olsen, Ayi Solomon, Jens Nørremølle och Gitte Naur. Det serverades ekologisk öl, och vin och musik.

Cornelis på danska låter ju som något man hört förut. Men Annes tolkningar har mera jazz, soul och blod än det mesta annat i den vägen från grannlandet. På spelningen under releasefesten saknades sångerna Til Jack och Telegram från en bombad by, som båda får ny aktualitet genom att Danmark befinner sig i krig. Men flera lite lättare sånger framfördes med bravur, som Balladen om censuren, Saskia och förstås titelspåret, Let antændelig.

Let antændelig är sammanfattningsvis en mycket bra skiva. Den kommer att lanseras här i landet, så passa då gärna på att skaffa den.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X