Uppmana

Recension: Hitlerjugendinstruktioner

Går fascismen att ta död på? Räckte det med att besegra Nazityskland för att något liknande aldrig ska ske igen? Die Welle är en film med angelägna frågor i en tid där fascistiska partiet sitter i regeringar i Europa och borgerliga partier anammar främlingsfientlighet.

Die Welle
Regi: Dennis Gansel
Atlantic FilmGymnasieläraren Rainer Wenger (Jürgen Vogel) ställer sig just dessa frågor. Hans elever fnyser åt tanken att fascism skulle kunna inpräntas i folks huvuden på samma sätt som under Nazityskland tid. Det ligger ju i det förgångna, folk har blivit mer moderna och marknadsliberalismen har gjort oss alla så mätta och belåtna, anser eleverna naivt.

För att testa sina idéer börjar Rainer med ett milt sagt kontroversiellt experiment. Vad händer om man instiftar ”lite disciplin” i klassrummet? Lite ordning och reda som en dimridå för politiska syften – allt med goda avsikter naturligtvis. Vi får se hur Rainer intar rollen som auktoritet i klassrummet och därefter med små medel börjar manipulera eleverna.

Grupptillhörighet, gemenskap och förbättrad studiemoral blir de första konsekvenserna. För de som underkastade sig Rainers auktoritet det vill säga. För det fåtal ifrågasättande elever som återstår blir utfrysning och härskartekniker påtagligt. Snart följer fler interna regler och utmärkande egenskaper för det som blir till Die Welle (Vågen).

Rainers sambo och arbetskamrat Anke (Christiane Paul) börjar snegla misstänksamt på Die Welle som hon tycker konsumerat Rainer totalt. Och snart är hon inte ensam om det. Med vulgära metoder som skulle kunna tillskrivas MUF värvas allt fler medlemmar till Die Welle, som nu sträcker sig bortom klassrummets fyra väggar.

Elevernas underkastelse är en grundbult i denna retorik – på samma sätt som den är det i fascismen. Filmen visar att språnget till latent rasism inte är särskilt långt bort. Die Welle är därför en angelägen film som indirekt dissekerar vår egen Jan ”discipline on demand” Björklunds lumpna och populistiska retorik. Plötsligt känns en återgång till katederundervisning inte så himla romantiskt.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X