Uppmana

Hemlös - vad är det?

Fattig - vad är det ... ”Med Malmö i blick” hette fotoutställningen på ”Garaget” i Sofielund som pågick till 28 november. Sex fotografer med egna erfarenheter som hemlös eller före detta hemlös visade 23 av sina bilder.

 

Fotoprojektet utvecklades av ”IT för hemlösa” 2007, var det tredje i raden och drivs av ABF Malmö med stöd av SDF Södra Innerstaden och EU-medel angående det Europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning.

Idén var att få nya kontakter, bättre självförtroende och kanske motivation att ta itu med sina levnadsförhållanden. Samtidigt skulle allmänheten få upp ögonen: ökad kunskap, insikt och förståelse för de hemlösas livssituation. Runt om oss finns det vi oftast inte vill se, hemlöshet, missbruk, isolering och fattigdom.

Jag tyckte bilderna hade rätt effektfulla och vackra motiv, dock belyste de inte de hemlösas verklighet. Det handlade mest om naturfoton, lite udda inslag som ett rostigt föremål och en gammal soffa på gatan. En bild var tagen inifrån en lägenhet med blick ut mot snö och kyla. Jag hade förväntat mig bilder som speglar de hemlösas vardag och eventuellt ett svar på frågan av vilken anledning man kan hamna i och hur man kan komma ur en sådan situation. Enligt min uppfattning lyfte fotona inte fram och synliggjorde inte riktigt problematiken. De gav mig inte mycket spelrum för vidare reflektioner angående vårt samhälle och den egna tillvaron.

 

 

 

 

 

 

 

 

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X