Uppmana

Tears of Gaza - Gazas tårar (2010)

(Publikens val – bästa långfilm på International Film Festival i Göteborg 2011)

Djupt berörd av en TV-frekvens om den palestinske pojken Yahya, beslöt sig den norska regissören Vibeke Lökkeberg för att göra en film om barnens liv under och efter Israels militärattack mot Gazaremsan i december 2008 till januari 2009.

 

Eftersom media inte tilläts filma inifrån, tvingades hon operera från Israel och Egypten. Hon använde sig av utsmugglade inspelningar och telefoninstruktioner genom lokala TV-team och privatpersoner från Gaza. Resultatet blev 150 timmar filmmaterial. I centrum står tre barn mellan tio och fjorton år: Yahya, Rasmia och Amira, som fick utstå krigets fasor och förlorat nära och kära. Under attacken dödades mer än 1400 palestinier (bland dem 400 kvinnor och barn) och tusentals skadades bl.a. av fosforbomber och närbesjutning. Majoriteten av dem som fick sätta livet till var civila.
Tears of Gaza visar unika, ärliga och ocensurerade bilder med många skoningslösa detaljer – från scener med verkliga bombanfall till följdverkningar på gator och sjukhus. Det är en mycket övertygande antikrigsfilm och dokumentär som framkallade upprörande känslor hos mig. Det är ingen analys av orsakerna bakom Israels attacker mot Gaza och den politiska situationen. Trots de fasansfulla upplevelser ligger hoppet hos barnen och deras rörande framtidsdrömmar om att bli t.ex. läkare eller advokat. De förmådde sätta ord på sina trauman och lämnar frågor utan svar…

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X