Uppmana

atlantis

Är kapitalism rätt väg?

Den som missade ”Atlantis” i hamnbassängen vid Posthusplatsen under Malmöfestivalen förra året, eller vill se konstverket igen, kan beskåda det sedan ett tag i Västra hamnkanalen mellan gamla och nya Hovrätten.

 


Den lilla röda, halvt nedsjunkna kolonistugan väger 1,8 ton, ser ut att vara byggt i trä men är gjord i plåt. Med hjälp av pontoner och pumpade innerslangar håller den sig i flytande läge. Tidigare har den visats i Finland, Spanien, Ungern och på Islands konstfestival 2008 strax innan den stora finanskrisen.

I Sverige har den funnits i Wanås Skulpturpark sedan 2009 och plockats ner i bitar och återmonterats i Malmö. Inför varje visning ändrades stugans utseende för att människorna bättre skall kunna identifiera sig med det. I Malmö har huset blivit rött. Det finns gardiner   och blomkrukor. Tidigare fanns det även ljus och ljud i form av en tv-röst, men nu finns ingen el i huset längre. Anledningen att verket transporterades till hamnkanalen är att det är mindre blåsigt där än i Inre hamnen. Enligt Malmö Stad skall stugan ligga kvar så länge den håller.

Verket har skapats av de två konstnärerna Tea Mäkipää (Finland) och Halldòr Ùlfarsson (Island). Det står som symbol för vår civilisation och ger sken av en idyllisk, nationalistisk stolthet. Namnet ”Atlantis” träffar mitt i prick, en berättelse om en högtstående kulturs undergång på grund av tron på sin egen överlägsenhet. ”Atlantis” skall få folk att stanna upp och reflektera över det västerländska konsumtionssamhället och den egna livsstilen, miljön, hållbar utveckling etc. Huset i vattnet framkallar en viss kriskänsla och en slags undergångsstämning.

Konsten kan inte rädda världen, men kan åtminstone visa de problem jorden och människor har och står inför. Det är i allra högsta grad angeläget att inte bara fundera och prata om vad vi håller på med när det gäller globalisering, klimatförändring, utan hela världen måste engagera sig för jordens och mänsklighetens fortbestånd. Maximerad tillväxt kan inte vara lösningen.

Obs, öppna i ett nytt fönster. PDF | Skriv ut | E-postadress

© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X