Uppmana

Recension: Rapport från en ockuperad fabrik.

2007-12-05 15:51

Per-Erik Perssons bok om Zanón, keramikfabriken utan chefer i Argentina, lyckas med konststycket att få oss att reflektera om kampen för drägliga och demokratiska villkor hemma i Sverige. Samtidigt utgör boken en utmärkt antirasistisk läsning.
   

Antirasistisk film- och litteraturkrönika

2007-12-03 12:29

Historia är alltid politik. Just nu är järnåldern ett populärt tema. Tidigare i höst kom Dick Harrisons roman Ofärd om denna ganska okända historiska period och på biograferna gick Beowulf upp den här helgen. Nog är båda de här verken politiska alltid.
   

Antirasistisk filmkrönika, Persepolis

2007-11-27 12:16

Måste säga att det var med extremt höga förväntningar jag äntligen såg den igår, den franskspråkiga animerade filmen Persepolis. Filmen är baserad på en av världens bästa grafiska romaner,  Marjane Satrapis fenomenala självbiografi Persepolis som nu alltså blivit film i regi av henne själv och Vincent Paronnaud. Mina förväntningar infriades, om än inte helt.
   

Nästa gång vill jag besöka den idealiska världen

2007-11-12 09:21

I fredags var det premiären till "Någon har bestämt att jag ska vara människa". Ett projekt av Drömmarnas Hus på Rosengård som nu mynnat ut i en föreställning. Det var en mycket speciell och spännande föreställning skriver Britta Abotsi.
   

Antirasistisk filmkrönika

2007-10-18 13:05

De två bästa filmerna just nu är väsensskilda. En är animerad amerikansk, en annan är poetisktrealistisk svensk spelfilm. Den första heter Ratatouille och har skapats av Pixar studios. Den andra, Du levande  har skapats av regissören Roy Anderssons eget produktionsbolag. De har bara det gemensamt att båda är filmer och bra. Men eftersom Mana länge behövt en filmkrönika får de här båda filmerna inleda.
   

Nyutkomna mestadels realistiska serier

2007-10-17 16:54

Realism är för närvarande den helt dominerande stilen bland de nyutgivna seriealbumen. Den som botaniserar i den rika floran finner en del poetisk realism, social och diskbänksrealism.
   

Manu Chao: Tredje världen tog över Baltiska Hallen

2007-10-17 12:07

Manu och Radio Bemba Sound System bjöd på tre timmar av krut igår kväll på en fullsatt Baltiska Hallen i Malmö. Massor av gamla och nya låtar avlöste varandra utan uppehåll och publiken hoppade och sjöng med på spanska, portugisiska, franska, engelska och arabiska.
   

Recension: Serieversionen av 11/9 -rapporten tillför inget nytt

2007-09-24 11:09

Nu har den kommit, serieversionen av 11 september-rapporten. På svenska heter den 11/9 2001 – Före, under och efter attackerna. Och ja, det är ett snyggt seriealbum som Sid Jacobson textbearbetat och Ernie Colón tecknat. Det syns tydligt – på gott och ont – att dessa båda varit anställda av serietidningsförlaget Marvel Comics.
   

Recension: Kul om terrorlagstiftning

2007-09-21 16:24

Jan Guillous nya roman, Fienden inom oss (Piratförlaget), är en riktigt rolig bok om terroristlagar, krigare mot terrorn, terrorister och vanliga förortsbor.
   

Recension: Venezuela och socialismen i det XXI århundradet.

2007-09-20 13:07

Kvarnby Folkhögskolans nya antologi om Venezuela behövs verkligen. Äntligen en bok som försöker höja ribban för reflektionen om vad som händer i Sydamerika – och för vad som skulle kunna hända i Sverige.

   

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 94

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/u/uppmana/www/web/templates/rabash/html/pagination.php on line 100
© ISS 2010 | ISSN: 2000-737X